Средната загуба на обороти от епидемията от коронавирус и мерките по опита за преустановяване на щетите за българския бизнес може да достигне до 52%. В номинално изражение това са около 51 000 лв. 

Това показва скоростна анкета на Българската стопанска камара между 610 фирми. Анкетата е отворена и данните ще се актуализират. 

По-рано днес стана ясно, че се затварят всички търговски обекти в страната, с изключение на хранителните магазини, аптеките и дрогериите. 

Важно е да се отбележи, че анкетата е стартирала вчера, когато рестиктивните мерки още не бяха обявени. 

От БСК казват, че са поставили въпроса за остойностяването на щетите отворен. Така се получили няколко различни отговора, които включват описаните вече 52% загуба на обороти. Средната загуба на ден е остойностена на 1716 лв., на седмица - 8581 лв. 

Другите резултати от изследването показват - бизнесът е разделен по отношение оценката на предприетите до момента мерки. Преобладават (36%) оценките, че мерките са закъснели, недостатъчни и неадекватни, а всеки четвърти (24%) е на обратния полюс и смята, че са налице прекалено високи рестрикции, които не отговарят на обективната обстановка. Почти толкова (22%) са и отговорилите, че мерките са адекватни на обстановката. 

Най-голям проблем е загубата на клиенти, а отсъствието на работници се очертава като най-малкото препятствие пред нормалното функциониране на бизнеса. 

Оказва се, че бизнесът е по-скоро песимист. Според 62% от участниците в анкетата, пикът на кризата предстои и се очаква задълбочаване на проблемите. 18% очакват стабилизиране до 2-3 месеца, а според 15% това ще стане в рамките на 1 месец. 

Работодателите намират проблем и в липсата на превантивно планиране. 7% от анкетираните признават, че действат според обстановката и нямат антикризисен план, който да следват. Други 21% са изготвили по спешност план с оглед актуалната обстановка, а едва 7,5% имат план за действие в подобни ситуации, изготвен преди кризата с коронавируса. 

Силно притеснително е, че огромната част от фирмите нямат в договорите си с контрагенти клаузи за форсмажор. Не е никак малък и процентът на тези, които изобщо не знаят за тази правна възможност да се защитят в случай на криза като настоящата. По-малко от една-пета от бизнеса е предвидил в договорите си клаузи за форсмажор. 

Припомняме, че към момента все още се чакат някакви икономически стимули за предприятията, които ще затворят.